Salutació

L’intenció d’aquest blog és mostrar mitjançat imatges part del patrimoni natural i arquitectònic de la terra on visc. Tot i el seu nom, aquest blog no es limita únicament a la comarca natural de les Guilleries, sinó que també fa incursions a terres com el Collsacabra, Savassona, la Plana de Vic i demés contrades veïnes, les quals també sento com a meves. Espero que us agradi.

divendres, 13 de febrer del 2009

Sant Joan de Fàbregas

Sant Joan de Fabregas

Sant Joan de Fabregas

Sant Joan de Fàbregas, Osona, Catalunya
Canon EOS 400D, Tamron AF 18 - 250
HDR
22 / Octubre / 2008


Sant Joan de Fabregas

Panoramica de Sant Joan

Sant Joan de Fàbregas, Osona, Catalunya
Canon EOS 400D, Tamron AF 18 - 250
HDR
7 / Febrer / 2009


L'antiga parròquia de Sant Joan de Fàbregues, documentada des del 968 i actualment casa de colonies, és a 3 km de Rupit, arran de cinglera (830 m). De fàcil accés gràcies al camí que la uneix Rupit, i que continua fins al mas del Pendís, baixat el grau, al sector de Montdois i del pantà de Susqueda, és un dels millors edificis romànics de la regió. L'església té una nau amb tres absis de disposició trevolada i els secundaris formen com un creuer i un cimbori amb llanternó modern. L'absis major havia estat mutilat per a fer un presbiteri més ample. El conjunt és de la fi del segle XI o principi del XII, però la porta de migdia és més tardana. Dos arcs torals restaurats responen segurament a un reforçament, a causa dels terratrèmols del segle XV. Vers el 1770 s'abarrocà l'interior i es bastí el petit campanar, però totes les mutilacions dels murs i l'arrebossat desaparegueren arran d'una restauració. En l'època parroquial havia arribat a tenir 62 masos. El 1989 hom col•locà una còpia del retaule dels Sants Joans que el 1503 féu Joan Gascó, l'original de la qual es troba actualment al Museu Episcopal de Vic.
Un petit sector de l'antiga demarcació de Sant Joan de Fàbregues, sota la cinglera presidida per l'església de Sant Joan, pertany a les Guilleries. És al límit amb Collsacabra, entre la cinglera de Fàbregues i el penyal de l'Agullola i el santuari de Montdois, sector que havia estat força poblat.


Fonts consultades:
L'enciclopedia
Localització:
Sant Joan de Fàbregas, Rupit

3 comentaris:

Familía Vidal ha dit...

Albert, aquest és un d’aquells llocs que tenim tant a prop i, en canvi desconeixem. Les teves fotos ens el fan temptador. Un dia d’aquest m’hi acostaré. I de les fotos del salt d’aigua, només dir-te que les trobo espectaculars. Has encertat, tant el moment d’acostar-t’hi com la manera de reflexar-lo. Gràcies.

Albert Codina ha dit...

Moltes gràcies per el vostre comentari Família Vidal.

La veritat es que amb paisatges com aquests es força senzill fe bones fotos. Us recomano moltíssim una visita per aquesta zona del Collsacabra, ja que en poquíssims metres hi ha una gran riquesa natural i arquitectònica :)

Per últim perdó per el retard, la feina m'ha impedit dedicar temps a aquest bloc en els últims mesos.

Una abraçada,

Albert

Francesc ha dit...

algú en sap l'horari en que és oberta aper poder-la visitar?? moltes gracies per la feina ben feta.